Orta kulakta yani kulak zarının arkasında sıvı birikmesiyle karakterize bir hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde görülmesine rağmen bazı geniz tümörlerinde ve kulak iltihapları sonrasında erişkinlerde de görülebilir. Hatta sıvı toplanması bazı hastalıkların bir belirtisi olabilir.
Biz orta kulakta sıvı saptadığımız zaman hemen antibiyotik tedavisine başlamaktayız. Haftalık kontrollerde geçmeyen sıvılarda üç dört hafta sürecek uzun süreli antibiyotik tedavisi ve destekleyici ilaçlar kullanırız. Destekleyici ilaçlar orta kulakla boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki tüpü dediğimiz borunun açılmasını sağlayan ilaçlardır. Bir ay antibiyotik tedavisine rağmen sıvı halen düzelmemişse iki ay boyunca yalnızca destekleyici ilaçlarla hastayı takip ediyoruz. Bu süre zarfında halen hastalık devam ediyorsa kulağa tüp uygulaması yapıyoruz.
Kulakta sıvı ile birlikte geniz eti problemi olan hastalarda kulağa tüp uygulanmasının yanı sıra aynı operasyonla geniz etini de almaktayız. Mevsim olarak eğer yaz başında eğer bu hastalığı tespit edersek bu üç aylık süreyi biraz daha uzatabiliriz. Eğer son bahar aylarında kulakta sıvı saptanırsa kış mevsiminde haliyle üst solunum yolu hastalıklarında artma olacağı için ve hastalığı biraz daha kötüleştireceği için bu üç aylık bekleme süresi biraz kısalabilir.