Kulak kiri nedir?
Kulak kiri denilen şey aslında dış kulağın kendisi tarafından üretilen ve dış kulak yolunda normalde bir miktar bulunması gereken sarı renkli salgıdır.
Kulak kirinin temizlenmesi gerekir mi?
Normalde kulak kirinin kulak çöpüyle temizlenmesi yanlış bir uygulamadır. Banyodan sonra bir peçete veya tülbent yardımıyla işaret parmağının girdiği kadar temizlemek yeterlidir. Fakat bazen kulak kendi kendini temizleyemez böyle hastalarda zaman zaman kulak burun boğaz uzmanları tarafından temizlenebilir.
Kulak bir defa temizlendi mi kulak alışır mı?
Bu da yanlış bilinen bir bilgidir. Şunu gözden kaçırmamak gerekir kulak temizlendiği için kirlenmiyor tam aksine kirlendiği için temizlemek gerekiyor. Düşünün bir kere kişide kulak kiri var ve işitme kaybına yol açıyor ve siz onu tekrar temizlemek gerekecek alışkanlık yapacak diye temizlemiyorsunuz olur mu böyle şey. Bir defa temizlenen kulak belki de ömür boyu bir daha temizlemek gerektirmeyebilir.
Su sıkılarak kulak kirinin temizlenmesi kulağa zarar verir mi?
Eğer kulak zarında bir delik yoksa zarar vermez ancak kulakta kir olduğu için kulak zarını çoğu zaman görmek mümkün olamaz bu sebeple daha garanti olan aspiratör yardımıyla (hava yardımıyla) temizlenmesi daha doğrudur.
Kulağa su kaçması kulak zarına zarar verir mi?
Eğer kulak zarımızda bir delik veya iltihap yoksa kulağa su kaçması kulağa herhangi bir zarar vermez. Normal kulağı sudan korumaya gerek yoktur. Ancak iltihap ya da kulak zarında delik varsa dış kulak yolunda vazelinli pamuk konarak kulak sudan korunabilir.