Dış kulak yolunu döşeyen derinin infekte olup şişmesi ve kulak ağrısıyla karekterize bir hastalıktır. Ağrı zonklayıcı tarzdadır genelde ateş yoktur, akıntı olabilir, çoğunlukla tek taraflıdır, işitme kaybı görülebilir ancak en önemli belirtisi dış kulak yoluna bastırmakla ağrının çok şiddetli hale gelmesidir. Bazen kulak kaşıntısı da olabilmektedir. Genelde havuz, deniz yüzmeleri ve kaplıcalardan sonra görülmesine rağmen hiç sebepsiz de ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan hastalarda sık tekrarlar bu sebeple sık tekrarlayan vakalarda bazı hastalıkların araştırılması ve çok uzun süreler sudan koruma önerilir.
Tedavi hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Eğer dış kulak yolunda çok aşırı şişme yoksa kulak damlaları ve antibiyotik tedavisiyle yetiniyoruz ancak eğer dış kulak yolunda akıntı ve şişlik varsa tamizleyebildiğimiz kadar temizleyip dış kulak yoluna meç yerleştiriyoruz ve damlaları bu meçin üzerine döküyoruz, bu meçi ödem indikten sonra çıkarıyoruz. Hastalar genelde 2. gün sonunda rahatlar ve 1. haftanın sonunda hiç bir şikayetleri kalmaz.
Tüm bu süreçte dikkat etmemiz gereken bazı şeyler var. Bunlar;
• Kulakları kaşımamak, kulak temizleme çubuğunu ya da diğer nesneleri kulağa sokmamak
• Kulakları temiz tutmak
• Neme maruziyet sonrası kulağı kurulamak (yumuşak pamukla)
• Kirli sularda yüzmekten kaçınmak
• Yüzerken kulak tıkaçları kullanmak
• Kulaklar ıslandıktan sonra bir damla alkol ve bir damla beyaz sirkeyi karıştırıp, bu karışımı kulağınıza damlatınız. Alkol ve sirke içindeki asit, bakteriyel üremeyi engellemekte yardımcı olur.