Bademcik ve Geniz Eti İltihabı

Bademcik ve Geniz Eti İltihabı

Yüksek ateş ve boğaz ağrısıyla kendini gösteren bademcik ve geniz eti iltihapları çocuklarda bazen çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Özellikle ateş yükselmelerine bağlı bazı çocuklarda havale dediğimiz konvülziyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Çocuğumuzda 38 derecenin üzerinde ateş ve boğaz ağrıları varsa ateş düşürücülerle 24 saat sonunda ateş kontrol altına alınamıyorsa ve tekrar tekrar ateşi çıkıyorsa hemen bir doktora başvurmamız gerekiyor.

Muayene esnasında çocuğun bademciklerinin büyük, kırmızı ve bazen de üzerinde iltihap dokusunun olduğunu görürüz. Eğer geniz eti iltihabı varsa genizden kirli yeşil bir akıntı olduğunu görürüz. Teşhis için genellikle muayene yeterlidir. Bazen arada kalınan vakalarda boğaz kültürleri yapılabilmektedir. Teşhis konduktan sonra antibiyotik ve destekleyici tedaviler verilmektedir. Antibiyotik tedavisi 48-72 saat sonunda etkisini gösterir, ateşi ve ağrıları geçmeye başlar. Eğer bu süre zarfında ateş geçmiyorsa antibiyotiğin değiştirilmesi gerekmektedir. Antibiyotik tedavisi 10 günden daha az süreli olmamalıdır. Eğer kronik tonsillit oluşmuşsa cerrahi tedavi yapılmalıdır.