Hiç bir sesli uyaran yokken kulağımıza çeşitli seslerin gelmesidir. Bazen uğultu şeklinde tarif edilir, bazen tekrarlayan vuruşlar tarzındadır. Bazen ise makine gürültüsü gibi ses olduğunu söylerler. Bu tarifler hastanın entellektüel seviyesine göre değişir.
Sesin şiddeti bazen yok denecek kadar azdır. Bazen ise hastayı çılgına çevirecek kadar çoktur. Bazı çınlamalar günün tamamında duyulurken bazıları ise sadece hasta yalnızken ortaya çıkar. Her ne şekilde olursa olsun kulak çınlaması (tinnitus) hastayı da hekimi de zor durumda bırakan bir hastalıktır. Hastaların çoğunda herhangi bir sebep bulunamaz. Çok azında ya boyun damarlarını tutan bir hastalık vardır, ya da beyinde bazı anormallikler tespit edilir. Bazı sistemik hastalıkların da (mesela; anemi, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği) tinnitusa sebep olduğu bilinmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi tinnitus sebebi bir çok hastalık sayılmasına rağmen çoğu hastada kesin sebep bulunamamaktadır.
Hasta bize geldiği zaman biz ne yapıyoruz?
Öncelikle tüm amacımız çınlamanın bir sebebi var mı diye, varsa onun sebebine yönelik araştırma yapıyoruz. Kolesterol, şeker, üre gibi kan testleri yanında odyometre dediğimiz işitme testi ve çınlaması uzayan vakalarda beyin MR'ı gibi tetkikler istiyoruz. Tüm bu testlerde anormal olanları değerlendiriyoruz ve gerekli ise o hastalıklara yönelik tedaviler yapıyoruz. Mesela; kolesterol yüksekliği ve tansiyon yüksekliği olan hastaları dahiliye uzmanları ile görüşerek tedavi etmeye çalışıyoruz.
En can alıcı nokta hiç bir sebep bulamadığımız hastaların derdine derman olabilmektir. Hastalara uzun süre kullanacağı ilaçlar öneriyoruz ve bazı önleyici tavsiyelerde bulunuyoruz. Mesela; kahve ve alkol içmemesi gerektiği, çok yağlı yiyeceklerden uzak durması gerektiği ve stresi azaltması gerektiği yönünde telkinlerde bulunuyoruz.
Tüm bu tetkikler, tedaviler ve önerilere rağmen sebebi bilinemeyen veya sebebi bilinip de tedavi edilemeyen hastaların yapması gereken davranışsal tedaviler de mevcuttur. Bunları şöylece sıralayabiliriz:
» Hastalar mümkün olduğunca yalnız kalmamalı
» Bulunduğu mekanda her zaman sevdiği bir ses bulunmalı
» En çok yatarken çekilen sıkıntıyı gidermek için bir radyo ya da müzik çalardan sevdiği bir şeyler dinlenebilir.
Davranışsal tedavilere rağmen alışamadığımız ve bizi rahatsız eden bir tinnitus varlığında, tinnitus kırıcı işitme cihazına benzer cihazlar öneriyoruz. Bu cihazlar bize tatmin edici sonuçlar vermektedir. En son çare olarak kulak bölgesine uygulayacağımız bazı ameliyatlarla çınlama kesilebilir. Ancak bu ameliyatlar zor ve riskli ameliyatlardır. Genelde hastalar ameliyat olmayı kabul etmezler.
Burada umut taciri pazarlamacılardan bahsetmek istiyorum. Her derde derman bitkiler, ışın tedavileri vs. vs. Bu ürünler reklamı iyi yapılan dönemsel kaptı kaçtı ürünlerdir. Bilimselliği kanıtlanmamış her ürün tinnitus hastalarının ümitsizliğini daha da artırır.
Son söz olarak tinnitus gerçekten zor bir hastalıktır. Bazen bizi de, hastayı da çaresiz bırakabilmektedir. Hayat herşeye rağmen devam etmektedir. Bütün tetkikler yapılıp, tedavi seçenekleri denendikten sonra kulak çınlaması devam eden hastaların hemen hemen hepsi bu süreç sonunda bilinçli hale gelir ve kulak çınlamasına alışır. Siz de kulak çınlamasına sahipseniz bilin ki bu hastalığı bir şekilde yeneceksiniz veya alışacaksınız.