Normal günlük yaşantımıza devam ederken birden bire kulaklarımızdan birinde uğultu ve işitme kaybı oluşmuşsa bu durum ani işitme kaybı olabilir. Birçok işitme kaybı çeşidi vardır. Mesela buşon dediğimiz halk arasında kulak kiri olarak bilinen durum işitme kaybına yol açabilir. Orta kulakta ki sıvı birikimi ya da kulak zarındaki herhangi bir anomali işitme kaybı yapabilir.
Ani işitme kaybı dediğimiz olay işitme siniriyle alakalı bir durumdur. Yapılan işitme testlerinde biz bu durumu saptayabiliriz. Tıptaki tanımı şudur; son üç gün içinde oluşmuş birbirini takip eden üç frekansta 30 desibelin üzerinde işitme kaybının olmasına ani işitme kaybı denir.
Peki işitme kaybımız neye bağlı, nasıl anlarız? İşitme kaybı bir banyodan sonra oluşmuşsa ya da kulak çöpü kullanırken oluşmuşsa muhtemelen kulak kirine bağlı işitme kaybıdır. Bir soğuk algınlığından sonra oluşmuşsa muhtemelen orta kulak hastalığına bağlıdır. Bunların tedavisi kolaydır. Bunları ayırt etmek için her şekilde doktora başvurulması gerekmektedir. Doktora gittik yapılan işitme testinde ani işitme kaybına uyan bir sonuç ortaya çıktı bu noktadan sonra ne yapılmalı?
Ani işitme kaybı bir hastalık değil sonuçtur.
Ani işitme kaybının altında yatan bazı hastalıklar vardır. Bunların başında kızamık, kabakulak gibi viral nedenler geliyor. Sistemik hastalıklara bağlı dolaşım bozuklukları bir diğer ani işitme kaybı nedeni. Uçak yolculukları, ağır yük kaldırma, hapşırma, travmalar gibi membran yırtılmalarına neden olabilecek olaylar ve tümörler de ani işitme kayıplarının nedenleri arasında sayılıyor. Bunların hiçbirine bağlı olmadan ortaya çıkan kayıplar da söz konusu ki bunlar idiyopatik nedenler olabilir.
Sebep ne olursa olsun hiç korkmaya gerek yok. Çünkü bu hastalık çoğunlukla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hızlı bir şekilde tedaviye başlanırsa iyileşme o oranda çabuk olur ve tama yakın iyileşir. Tedavide eğer kortizon kullanmaya kontrendike bir durum yoksa kortizon ilaçları bağlanır. Bir hafta arayla hasta iki kez görülür ve işitme testi istenir. Çoğunlukla birinci haftada iyileşmenin başlamış olduğunu görürüz ikinci haftada da tamamen normale döndüğünü görürüz. Bu durumu anlatan test sonuçları aşağıda gösterilmiştir.
1.test: hastanın işitme kaybı ile geldiği ilk gün sağ kulakta 60 desibel işitme kaybı mevcut.
2.test: hastanın bir hafta sonraki testi sağ kulakta işitme kaybı 30 desibel medikal tedavi uygulandıktan sonra işitmesinde düzelme başlamış.
3.test: hastanın medikal tedavi bittikten sonraki testi tamamen normal sınırlarda odyo bulguları mevcut.